Nem sikerül a forgalmi vizsgád? Ezekre figyelj oda.

A forgalmi vizsga izgalmas időszak a tanulók életében. Kecskeméten, mint sok

más helyen, a vizsga során elkövetett hibák gyakran vezethetnek
sikertelenséghez. Ahhoz, hogy segítsünk a tanulóknak,
összegyűjtöttük pár gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a vizsgán.


1. Figyelmetlenség a kereszteződésekben:

Egerben számos forgalmas kereszteződés található, és a tanulók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy figyelmetlenek vagy nem követik pontosan a kereszteződési szabályokat. Ne felejtsünk el megállni a stop táblánál vagy a piros lámpánál, (akkor is, ha féktávon kívül kapjuk a sárgát) és mindig adjunk elsőbbséget a jobbról érkező forgalomnak az egyenrangú kereszteződéseknél.


2. Nem megfelelő sávváltás:

Eger  forgalmas utakat kínál, ahol a sávváltások gyakoriak. Sok tanuló vezető hibázik a sávváltás során, nem adnak jelet időben, vagy nem biztosítanak elegendő helyet a mögöttük haladó autók számára. Fontos, hogy mindig időben és egyértelműen használjuk az irányjelzőt, és biztonságosan váltsunk sávot. Tudod:Irányjelző, tükör, holttér!


3. Előzési hibák:

Az előzés egy kihívást jelentő manőver,  és sok tanuló vezető elköveti az azzal kapcsolatos hibákat. Néhányan nem várnak a megfelelő előzési helyzetre, vagy nem figyelnek eléggé a környező forgalomra. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy elegendő hely és idő áll rendelkezésre az előzéshez, és mindig tartózkodjunk a kockázatos manőverektől. Mivel a tanuló autónál ritkábban megy másik autó lassabban, így előzési manőverre legtöbbször kerékpárossal találkozva kerülhet sor. Figyelj nagyon oda a megfelelő oldaltávolság megtartására, és az irányjelzők megfelelő használatára.


4. Figyelmetlenség a sebességkorlátozásokra:

Egerben  változatos sebességkorlátozások találhatók, és sok tanuló vezető figyelmetlenül közlekedik ezeken a területeken. Ne lépjük túl a sebességkorlátozásokat, illetve az is fontos, hogy 50-es táblánál ne 20-szal menjünk. Mindig igazodjunk a környezeti és útviszonyokhoz. Tartja a mondás: Az sem jó, ha túl gyorsan mész, de az sem, ha túl lassan. Hogy mennyivel menj? Megfelelő sebességgel! A sebességkorlátozásokat fontos észrevenni, hiszen a tábla vonalától az már él, viszont ennél is fontosabb talán felismerni, hogy mi oldja fel! (egy kereszteződés mondjuk)


5. Figyelmetlenség a gyalogosokra és kerékpárosokra:

Egerben  sok gyalogos és kerékpáros közlekedik az utakon. Tanulók gyakran hibáznak és nem figyelnek kellőképpen ezekre az emberekre. Mindig figyeljünk oda a gyalogosokra és kerékpárosokra, adjunk nekik elsőbbséget a kijelölt helyeken, és tartsuk be a sebességkorlátozásokat az ő biztonságuk érdekében. Gyalogosnak hol van elsőbbsége?

1. gyalogátkelőhelyen, amit tábla jelöl meg (a csak zebra nem számít)

2. olyan úton, ahova mi kanyarodunk be, a gyalogos pedig azon akar átsétálni.

Kerékpárosnak, amig a biciklin ül, NINCS elsőbbsége a gyalogátkelőhelyen!

A vizsga során elkövetett hibák gyakran vezetnek a tanuló vezetők sikertelenségéhez.


Legsűrűbben előforduló hibázás a vizsga elején, illetve a vizsga vége felé eredményezik a sikertelenséget.


A vizsga elején a vizsgadrukk, stressz okozhat hibát, a vizsga vége felé pedig a túlzott magabiztosság (ez már zsebben van érzés) eredményezhet olyan hibát, ami bukáshoz vezethet.


Azonban a gyakorlással és a megfelelő felkészüléssel ezeket a hibákat el lehet kerülni. Kecskeméten tanulóként fontos, hogy ismerjük ezeket a gyakori hibákat, és igyekezzünk elkerülni őket. Legyünk figyelmesek, kövessük az előírásokat és a szabályokat, és ne felejtsük el, hogy a vezetési készségek folyamatos gyakorlást igényelnek.


Sok sikert kívánunk a vizsgádhoz!