Mennyi vezetési órára lesz szükségem?

Ahhoz, hogy forgalmi vizsgát tehess, kötelezően teljesítened kell 29 vezetési órát, illetve 580 km menettávolságot. Előfordulhat, hogy ennél több vezetésre lesz szükséged ahhoz, hogy biztonságosan elboldogulj egyedül is a forgalomban. A kötelező óraszám az 1970-es évektől nem változott, viszont a városi közlekedés igen! Sokkal forgalmasabbak lettek az utak, a csomópontok, jóval több jármű közlekedik az országutakon és a városokban egyaránt. A kötelező óraszámmal akkor vagy esélyes, ha rendelkezel közlekedési tapasztalattal (például segédmotoros jogosítvány), illetve, ha az átlagnál jobb vezetési képességekkel rendelkezel. Amennyiben nincs semmiféle előképzettséged – azaz nincs még közlekedési gyakorlatod -, valószínűleg pótórát kell venned ahhoz, hogy sikeresen teljesítsd a forgalmi vizsgát. A vezetési óraszám nagy mértékben függ az egyéni képességeidtől (motorikus készség, térérzék,koordinációs képesség, teherbírás, milyen gyorsan alakul ki a közlekedési előrelátásod), azaz attól, hogy mikor éri el a tudásod  a vizsgakövetelmény szintjét.

Egy gépjárművezető szakoktatónak amellett, hogy a jármű kezelésére, a forgalomban való részvételre vonatkozó tudását átadja, megtanítja figyelni a tanulókat és arra, hogyan hajtsák végre jól az egyes manővereket. Mindezek mellett értékeli a tudásukat, és felkészíti őket a forgalmi vizsgára. Az oktatók tudják azt, milyen tudásszintet követel meg a forgalmi vizsga, de a tanuló tudásszintjével, magabiztosságával is tisztában vannak. Éppen ezért objektív javaslatot tudnak tenni azzal kapcsolatban, mikor mehetsz el vizsgázni. Átlagosan 45-55 óra szükséges egy sikeres forgalmi vizsgához. Ez a szám természetesen attól függ, ki milyen hamar érzel rá a vezetés technikájára, találod fel magad a forgalomban.

Sok esetben csak a figyelmetlenségből, vagy abból adódnak a hibák, hogy a tanuló vezető izgul. Ha magabiztos vagy és kellő rutint szereztél, ezeket le tudod vetkőzni és nagyobb eséllyel indulsz a forgalmi vizsgán. Fontos, hogy mind a szülők, mind a tanulók bízzanak az oktatóban, értékítéletében.

 Leggyakoribb hibák amelyek sikertelen vizsgához vezethetnek:

  • ha közvetlen balesetveszélyt okozunk
  • ha nem biztosítunk a gyalogosnak elsőbbséget
  • gyorshajtás (főleg ha sebességkorlátozás van érvényben)
  • sikertelen parkolás
  • záróvonal átlépése
  • elsőbbség meg nem adása (jobbkéz-szabály)
  • helytelen besorolás (pl. egyirányú úton balra kanyarodás előtt),
  • szabálytalan iránytartás, kanyarodás