Automataváltós vagy manuális váltós autón tanuljak ?

Manuális váltó: Te döntesz a vezetés dinamikájáról, nem pedig az elektronika vagy a szerkezeti adottságok. Sokaknak nehéz lehet elsajátítani, hogy hogyan működik a manuális váltó. A tanulóknak gyakran sok időbe telik megtapasztalni a váltást, megtanulni az időzítését és más alapokat. Az így szerzett jogosítványoddal egyaránt vezethetsz manuális vagy automata sebességváltós autót. Eltérően egy automataváltóval felszerelt autótól, a manuális váltós autó vezetése dombosabb területen kevésbé kényelmes, vagy éppen rémisztő, a vezetési stílustól függően. A kuplung pedál lenyomása működteti a váltót, a tapasztalat az, hogy egyes autókban kemény a kuplung, ezért nehezebb benyomni. Idővel emiatt lábfájás, vagy ízületi fájdalom alakulhat ki.

Automataváltó: Az automataváltó előnyei elsősorban a vezethetőségben nyilvánulnak meg. Automata sebességváltós autóval jelentősen könnyebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá válik a tanulás, hiszen jóval egyszerűbb kezelni a járművet, így kevesebb időt kell tanulással töltened. A városi forgalomban rengeteg egyéb dolog van, amire oda kell figyelni. Az automataváltós autók kényelme pedig abban segít, hogy a váltás és kuplungolás helyett még inkább a forgalomra irányíthassd a figyelmed. Fizikálisan is kevésbé fárasztó, hiszen nem kell folyamatosan sebességet váltani. Az előbbiekből adódón a friss jogosítványra pályázók sokkal könnyebben tanulnak meg vezetni, elkerülve azokat a kudarcokat, amit a manuális váltó kezelése okozhat. Ha már jogosítványod megszerzésekor tudod, hogy automataváltós autókat fogsz vezetni, akkor vizsgázhatsz specifikusan ilyen járművön. Ez esetben a korlátozás bekerül a jogosítványodba, így ha mégis manuális váltós autót szeretnél vezetni, akkor le kell tenned egy kiegészítő forgalmi vizsgát is. A tapasztalat azt mutatja, hogy függetlenül a volán töltött évektől, aki automataváltós autóra ül át, nem szívesen cseréli többet vissza mechanikus elődjére.

Automata váltós járművel vizsgáztam, de szeretnék korlátozás nélküli vezetői engedélyt. Mi a teendőm?
Ebben az esetben elméleti vizsga és gyakorlati vezetés nélkül is teljesíthető a gyakorlati vizsga. Mivel a képzőszerv biztosítja az oktatójárművet, ezért autósiskolát kell felkeresni ahhoz, hogy vizsgázni mehess.